woensdag 20 maart 2013

Wat is masteren?


wat-is-masteren     WAT IS MASTEREN?


Veel mensen kennen de exacte definitie van muziek en beats masteren niet, daarom hebben wij hier een kort artikel die uitlegt uit welke onderdelen het Masteren van muziek bestaat.

Het masteren van een track of beat is het voorbereiden voor reproductie endistributie na het afmixen. Dat is heel kort de definitie van masteren, als we verder ingaan op het masteren van een track zien we dat het uit twee onderdelen bestaat.

Het eerste gedeelte bestaat uit kwaliteits controle van het nummer of instrumental. Hierbij word gekeken of alle frequenties evenredig verdeeld zijn voor het genre waarin het gaat deelnemen. Er word naar vele aspecten van het nummer gekeken voor het de winkel in kan. Er word met equalizers hier en daar nog wat aan de aangeleverde mix verandert; Rare pops en vreemde geluiden worden verwijdert, en de stereo dekkingword bekeken, hiermee word bedoelt dat de verdeling van het signaal word bekeken ten opzichte van de boxen, masteren word namelijk ook niet per definitie alleen toegepast op alleen tracks voor normale stereo boxen, dit kan ook voor een 5.1 surround set worden gedaan, maar hier zal in de mix fase al rekening mee gehouden moeten worden als dit zo is. Om deze redenen is het belangrijk dat er vooraf bekend is wat er met de track gaat gebeuren en welke doelgroep dit gaat luisteren.

Het eerste gedeelte van een track masteren is dus het shapen van het nummer. Hierna word de track gerendered en word track informatie toegevoegd in bijvoorbeeld ISRC Codes.
Als deze processen klaar zijn en de cliënt is tevreden over zijn track, is de master klaar en is het nummer klaar voor verkoop. Zoals tracks worden gemastered, worden instrumental rap beats ook gemastered.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten