woensdag 20 maart 2013

Zelf Eigen Studio Maken


       ZELF EIGEN STUDIO MAKEN

 ZELF-EIGEN-STUDIO-BOUWENEen eigen studio maken om beats te maken en vocalen op te nemen is tegenwoordig niet erg duur meer, en ook niet heel moeilijk.

Zelf beats maken in je eigen studio kan al met een computer een subwoofer setje, en een DAW (Digital Audio Workstation) Dit zijn programma’s zoals fruityloops. In dit artikel gaan we kijken wat je allemaal nodig hebt om zelf een eigen studio te maken.
Omdat ik zelf een beatmaker ben beginnen we met de beat productie studio. Deze studio kunnen we zo duur maken of juist zo goedkoop laten als we zelf willen. Daarom heb ik de onderdelen van belangrijkste tot minst belangrijk gerangschikt en met een link naar de beste service om online muziek apparatuur te bestellen ‘’BAXSHOP’’ zodat jij perfect je eigen studio kan maken.

STUDIO COMPUTERS

Het hart van een eigen studio is de computer, dit is de plek waar alles samenkomt. Het kloppende hart van jouw eigen beat producties. Net als een echt hart, wil je dat deze zo soepel mogelijk loopt. Daarom letten we bij het maken van een eigen studio, vooral op de computer, hoe snel deze is; moet hij wel een verbinding hebben met internet of niet; en tenslotte nog de vraagMacintosh of Windows?

ZELF-EIGEN-STUDIO-MAKEN5Een ideale studio computer moet snel zijn, genoeg werkgeheugen hebben, genoeg HD ruimte hebben en dan eigenlijk het liefst ook nog stil zijn. Een goede PC die aan deze eigenschappen voldoet is de EYE4AV-Station-Core. Deze is verkrijgbaar voor een redelijke prijs, en al helemaal als je kijkt wat je er voor krijgt.
Deze PC heeft een Core i5 moederbord voor genoeg snelheid, je kan zelf kiezen hoeveel diskruimte je er bij neemt, en tot slot heeft deze computer een stille cooler, je kan hem direct bestellen op deze site hij is er al vanaf 704 Euro. Om een eigen studio te bouwen is deze computer dus een zeer goede stap om mee te beginnen.

Ben je vaak op pad en op verschillende locaties te vinden en wil je een eigen draagbare studio maken? Dan is een Mac Book pro natuurlijk ook een hele goede optie. Qua prijzen liggen deze computers een stuk hoger geprijsd, maar het zijn draagbare krachtpatsers. Macbook pro’s staan bekend om hun efficiënte hardware in de body, en staan ook bekend als echte multimedia computers.

Ik heb zelf een persoonlijke voorkeur om de computer niet met internet te verbinding om de snelheid optimaal te houden. Wel is dit onhandig met het uploaden van muziek stukken, want die moeten van mijn desktop op een usb naar mijn Macbook Pro elke keer als ik nieuws heb en de track outs moet afleveren.

Zoals we kunnen zien kun je PC’s in verschillende prijs categorieën krijgen, dus kan jij je eigen studio zo maken dat alles perfect is voor jouw persoonlijke doeleinden of je nou een vaste studio wil of een portable studio.
ZELF-EIGEN-STUDIO-MAKEN2DAW (DIGITAL AUDIO WORKSTATION)

Als je een goede computer hebt in je eigen studio, is de volgende stap een goede DAW waarmee je jouw beats kan maken, samples opnemen, en vocalen op kan nemen.

Bekende DAW’s zijn Fruity LoopsLogic Pro & Reason deze programma’s zijn vooral digitale samplers en zijn perfect om je eigen beats mee te maken.

Wil je vocalen en instrumenten opnemen dan kan je beter kijken naar programma’s als Pro Tools en Cubase.
Op de officiële websites van de producenten van deze programma’s kun je demo’s downloaden om te kijken welk programma het best geschikt is als jij jouw eigen studio gaat maken.

GELUIDSKAART (DiGITALE INTERFACE) 

ZELF-EIGEN-STUDIO-MAKEN3Bij het maken van een eigen studio is het hart de computer, en de geluidskaart zijn de hersenen. De geluidskaart bepaald in feite hoe hoge kwaliteit en bit diepte je kan opnemen en geluid kan afspelen. 
Als je zelf een eigen studio bouwt is dit naast de computer en je DAW een zeer belangrijk onderdeel. Geluidskaarten (Geluidsinterfaces) zijn er genoeg, en verkrijgbaar in alle prijs klassen. Een goede geluidskaart om mee te beginnen is de EMU-0202 Deze heeft een ingang voor een microfoon, een ingang voor een instrument (Gitaar e.d.) en je kan je geluid in 24 Bit terugluisteren, en renderen.

Nu tegenwoordig werk ik met een digitale mixtafel waar de geluidskaart al in zit, maar om een goed begin te maken vind ik dat de EMU-0202 een goede prijs heeft en goed werk levert. Tevens was de EMU-0202 Ook mijn eigen persoonlijke keuze toen ik begon met het bouwen van een eigen studio om beats mee te maken. Als je de EMU-0202 wilt bestellen kan dat hier bij Bax-Shop.

Als je wat dieper in de stof wilt gaan en geen problemen hebt met Engels. Dan is hieronder een filmpje waarin diverse interfaces met elkaar vergeleken worden.


MONITOR SPEAKERS (BOXEN)
Studio monitoren zijn zeer belangrijk voor het terugspelen en het helder kunnen afmixen van je eigen beats en muziek.

Als je voor Hip Hop beats gaat en electronische muziek dan zou ik persoonlijk voor een paar KRK monitors gaan, of voor YAMAHA voor de Oldskool producties.

Deze monitor speakers zijn stevig in de Bass wat een belangrijke lijddraad is electronische en HipHop muziek. Als je wat dieper geluid wilt hebben zoals het afmixen en componeren van games zijn bijvoorbeeld ADAM speakers een goede zet om te kopen. Kortom als je een eigen studio gaat maken kan een set goede monitor boxen niet missen.

Daarom hier een filmpje over de ins en outs van studio monitoren en waar je op moet letten als je gaat kijken om boxen in je eigen studio te zetten. Hij is wel in het engels maar dat zal vast geen problemen opleveren.

AKOESTIEK

Als je jouw eigen studio hebt gemaakt en je bent een tijdje bezig zal je opvallen dat overal in de kamer frequenties op een verschillend niveau naar voren komen. Om dit tegen te gaan moet je jouw kamer op akoestiek behandelen.

Hier zijn veel verschillende mogelijkheden voor om dit te behandelen, en op diverse mogelijkheden en tevens in verschillende prijsklassen.

Eerst is het natuurlijk handig om te weten hoe verschillende akoestiek onderdelen heten en wat ze precies voor je doen. Daarom heb ik hieronder een lijstje gemaakt met de verschillende materialen, zodat jij als je jouw eigen studio maakt de akoestiek ook perfect kan worden gemaakt.

BASS TRAPS
ZELF-EIGEN-STUDIO-MAKEN6Als je flink met de bas bezig bent in een normale kamer merk je vaak dat hij aan de ene kant dieper en harder is dan ergens anders in de kamer.
Als je in een hoek gaat staan zal je dit vooral merken. Het klinkt hier alsof het opgehoopt word. En dat is als het waren eigenlijk ook zo. Zodra jij in een pro studio komt, zal je zien dat scherpe hoeken vermeden worden. In deze hoeken kaatst het geluid zo heen en weer dat je een vertekend beeld krijgt van je bas. Daarom zijn er in de hoeken vaak BASS TRAPS of BASS KILLERS aanwezig. Deze zorgen dat er in de hoeken geen bas rond kan kaatsen waardoor het alleen jij en jouw studio subwoofer is, en geen vervelende rondkaatsende lage frequenties. Bij bax-shop zijn allerlei bass-traps en ander akoestische materialen te koop.

DIFFUSERS
Zoals we bij de Basstraps hebben gelezen dat de frequenties zich ongelijkmatig over de kamer verspreiden, kunnen we dit met andere frequenties als bij de bas ook doen. Dit doen we met diffusers.

AKOESTISCHE PANELEN
Akoestische panelen kunnen de doorlating van geluid en de terugslag van je monitor boxen reduceren zodat je een beter beeld krijgt van je geluid. Deze panelen kun je zelf heel simpel maken door bij de bouwmarkt steenwol te kopen een beetje hout en een lap stof. Hieronder is een video, wederom in het engels, hoe jij je eigen akoestische panelen in elkaar kan zetten. Bron Zelf Eigen Studio Maken





Geen opmerkingen:

Een reactie posten